Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

ΣΦΑΚΙΑΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 2

• Αποτελέσματα Λαογραφικής - Μουσικής Επιτόπιας Έρευνας στον Νομό Χανίων. Ερευνητική εργασία 805 σελίδων (Αριθμός εισαγωγής χειρογράφου 4549/1997 και Α.Π. 6711/19-12-97). Ακαδημία Αθηνών: Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας (Δεκέμβριος 1997). Βλέπε και Επετηρίς του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, Τόμος XXVIII (1987 - 1998), σελ. 372, Αθήνα: Ακαδημία Αθηνών (1999).

Με την υπ’ αριθμό 50598/4-7-1997 απόφαση της Συγκλήτου της Ακαδημίας Αθηνών, η Γεωργία Μαρκέα πραγματοποίησε επιτόπια έρευνα εθνογραφικού - μουσικού περιεχομένου στον νομό Χανίων της Κρήτης, από 13 Αυγούστου 1997 ως και 25 Αυγούστου 1997. Για τις ανάγκες της έρευνας αυτής η Γεωργία Μαρκέα χρησιμοποίησε κάθε διαθέσιμο τεχνικό και επικοινωνιακό μέσο και ήρθε σε επαφή με: α) τοπικές και διοικητικές αρχές, β) τοπικούς συλλόγους, γ) ανεπίσημες τοπικές φιλικές συντροφιές και οργανοπαίκτες, και δ) κατοίκους απομονωμένων ορεινών περιοχών.
Αποτέλεσμα όλων αυτών των προσπαθειών ήταν η συλλογή πλούσιου λαογραφικού - μουσικού υλικού αλλά και η θεμελίωση ενός πυρήνα σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στους μελλοντικούς ερευνητές της Ακαδημίας Αθηνών και των ανθρώπων που ζουν, εργάζονται και παράγουν πολιτισμό στην περιοχή των Χανίων. Στις 19 Δεκεμβρίου του 1997 (Α.Π. 6711), η Γεωργία Μαρκέα κατέθεσε στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας χειρόγραφη εργασία 805 σελίδων που αφορούσε στα αποτελέσματα της λαογραφικής - μουσικής αποστολής. Το συνολικό έργο αποτελούταν από:
α) 17 κασέτες ήχου, διαρκείας 90 λεπτών η κάθε μία,
β) 240 έγχρωμες φωτογραφίες,
γ) τρεις έγχρωμες διαφάνειες (slides),
δ) μία βιντεοκασέτα που περιέχει σκηνές παραδοσιακού γάμου, ο οποίος τελέστηκε στο απρόσιτο χωριό του Αγίου Ιωάννη Σφακίων,
ε) δύο δίσκους με κρητική μουσική,
και
στ) χειρόγραφη εργασία 805 σελίδων (σχήματος 8ου), η οποία περιέχει κυρίως απομαγνητοφωνήσεις τραγουδιών και μελωδιών από 17 κασέτες, και ειδήσεις για μουσικά όργανα, οργανοπαίχτες και είδη μουσικής. Επίσης, συμπεριλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τη λαϊκή τέχνη, τη βαφική, την κεντική, την υφαντική, το γεωργικό βίο, την ενδυμασία, τη βιοτεχνία, τα εργαλεία και τα μαγειρικά σκεύη, την κτηνοτροφία, τις τροφές, την κατοικία, το κυνήγι, τη βάφτιση, το γάμο, την τελευτή, τα ονόματα ζώων και φυτών, τη μαντική, τις δεισιδαιμονίες, τις προλήψεις, τη λαϊκή λατρεία, τη φιλοξενία, τη λαϊκή ιατρική, τις λαϊκές διηγήσεις, τις παραδόσεις και ιστορικές πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Free Hit Counter